PARTICIPACIÓ
Gastronomia
Receptes centenàries
- Aquí trobem tot un recull de receptes centenàries de la cuina del nostre poble, gairebé oblidades i que han estat la base de la riquesa gastronòmica del nostre país. També hi ha un llistat d'altres plats típics de l'època.
- Les receptes de Sant Vicenç de Castellet han estat extretes del llibre "La Teca" (títol complet "La Teca; la veritable cuina casolana de Catalunya"). És un llibre de cuina del cuiner català Ignasi Domènech i Puigcercós (1874-1956), publicat per primera vegada el 1924.
- Aquestes receptes han estat recopilades i elaborades en diferents diades festives per l'Associació Cultural i Gastronòmica "Ceps i Manduca" de Sant Vicenç de Castellet.
- Per altra banda, també hi ha un llistat d'altres plats i menjars més casolans de l'època que menjaven les classes populars de costum o en diades assenyalades.
CONILL GUISAT A L'ESTIL BOADA
Descripció de Domènech
- El pintoresc poblet de Boada (Barcelona) està situat al raval de Castellgalí, prop de Sant Vicenç de Castellet, i gaudeix de gran bellesa panoràmica i d'esplèndides muntanyes, en les quals abunden les herbes aromàtiques, que serveixen per condimentar els guisats i també de les que s'usen per a la fabricació de licors.
- El plat de conill guisat amb què van obsequiar-me en un dinar d'amistat uns veïns d'aquest magnífic poblet, va ser preparat per la senyora de la casa, excel·lent cuinera dotada de grans coneixements, tant de l'art culinari com de mestressa de casa. Agraït per les seves atencions, com també pels molts detalls que varen facilitar-me referents als plats típics d'aquest laboriós poblet, dono a conèixer la recepta d'aquest suculent guisat.
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
LLUÇ A LA TORRE DEL BRENY
Descripció de Domènech
(Poblet situat prop de la vila de Castellgalí, Barcelona)
- Segons una llegenda popular, la Torre del Breny va ser construïda en una sola nit per un savi diable. Una vella, amiga d'aquest diable arquitecte, li portava les pedres que necessitava, que tenien prop d'un metre de llarg. A la fi, veient que la vella continuava portant a l'espatlla una de les grans pedres, va dir-li amb veu de tro: "seny, no t'has adonat que ja he acabat la Torre del Breny". I desaparagué com si l'hagués engolit la terra, deixant la vella esglaiada.
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
PATATES I BOLETS A LA VALLHONESTA
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
CONILLET O COLOMINS AMB SUC DEL PLA DE BAGES
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
CARGOLS A LA VALLHONESTA
Descripció de Domènech
- Vallhonesta és un pintoresc poble enclavat entremig de Manresa i les muntanyes de Montserrat, ric per la quantitat i qualitat de les seves herbes aromàtiques, de molta vàlua per a la cuina i per als fabricants de licors.
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
Notes complementàries:
|
CARGOLS A L'ESTIL BOADA
Descripció de Domènech
- Boada és un poble de Catalunya on es crien exquisits cargols, i on el romaní és abundant. La típica recepta que ressenyaré és suculenta.
- Prescindirem dels detalls que hem explicat altres vegades, com és el de fer-los dejunar, netejar-los diferents vegades i posar-los a coure en aigua freda, amb algun llegum, llorer, farigola, etc. en poca quantitat.
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
Altres receptes
FOIE DEL BAGES AMB PERA CARAMEL·LITZADA I ANOUS
- S'ha anomenat foie del Bages perquè aquesta albergínia tan pròpia de la Catalunya Central ens recorda el foie gras.
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
BACALLÀ A LA MANRESANA
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
CANELONS DE CONFIT D'ÀNEC AMB SALSA DE BOLETS
INGREDIENTS
|
ELABORACIÓ
|
Altres
CUINA POPULAR
|
MENÚS POPULARS DE L'ÈPOCA
|